VIKTOR LEESTMANS °1990 

“Mijn vader is eigenaar van de winkel 'Steen & Been', in de Volkstraat. Ik ben tussen de naturalia opgegroeid en dat heeft mijn interesse opgewekt”, zegt Viktor.

Zijn hele leven draait rond dieren, insecten, natuur, technologie en iedere connectie onderling tussen deze aspecten. Op zijn zeventiende begon hij te experimenteren. Van het opzetten van vlinders, kevers, scorpioenen en andere kleine dieren tot het prepareren van skeletten. “Via zelfstudie zocht ik uit welke technieken wel en niet werkten”, vertelt hij.

Het meeste voldoening haalt hij uit de moeilijkere preparaten. “Ik wil net die dingen doen die zo goed als niemand nog doet,” wijst hij naar een skelet dat volgens de Beauchęne techniek geprepareerd werd. Dat is een tweehonderd jaar oude techniek waarbij insecten, krabben of beenderen gemonteerd worden met spaties tussen. “Ik behoor tot de vijf mensen op de wereld die weet hoe dat moet. Wat wel cool is”, aldus Viktor.

Op een non-klassieke manier gebruikt hij natuurlijke materialen om nieuwe dieren te reconstueren. Hij schept nieuwe vormen en objecten en geeft ze een ziel en een verhaal.

instagram.com/viktorleestmans

facebook.com/viktor.leestmans

www.viktorleestmans.com (under construction)

www.steenenbeen.be

Bekijk deze expo te QuARTier A